Duh Asiza živi - Srebrenica u Rijeci

Udruženje „Snaga žene" učestvovalo je, drugu godinu zaredom, u realizaciji projekta „DUH ASIZA ŽIVI - Srebrenica u Rijeci". Zahvaljujući ovom projektu djeca Srebrenice su imala priliku provesti 8 nezaboravnih dana u Pastoralnom domu katoličkih skauta Riječke nadbiskupije u Driveniku.

Inicijatori projekta su prof. Marin Miletić, vjeroučitelj Prve sušačke hrvatske gimnazije, te Petra i Saša Dragičević. Projekat je realiziran uz pomoć Kluba gimnazijalaca „Ivan Merc" Prve sušačke hrvatske gimnazije, Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Želja svih nas je djeci Srebrenice, pravoslavne i islamske vjeroispovijesti omogućiti da se međusobno upoznaju kako bi se kod ove djece razbile predrasude i razvio osjećaj tolerancije i međusobnog uvažavanja. Ljetovanje je organizirano za 30-ero djece dobi od 9 do 17 godina koja su bez jednog roditelja ili potiču iz porodica sa lošijim socio-ekonomskim statusom.

Pored upoznavanja sa turističkim ponudama Rijeke, Crikvenice i Opatije za djecu Srebrenice naš domaćin, prof. Marin Miletić je organizirao prijeme kod gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela, zatim u Riječkoj nadbiskupiji, Medžlisu islamske zajednice u Rijeci, svetištu na Trsatu - aula pape Ivana Pavla II, gradu Kastvu, Radio Trsatu i pravoslavnom hramu Sv. Nikole. Djeca su također imala priliku pogledati animirani film u Cinestaru te prisustvovati nogometnoj utakmici Kupa UEFA na Kantridi gdje im je upriličen prijem i kod predsjednika HNK Rijeka.

Djeca su provela nezaboravne dane uživajući u kupanju, druženju i međusobnom upoznavanju. Vidjela su kako u jednoj skladnoj zajednici mogu živjeti ljudi različitih vjeroispovijesti, te se nadamo da će ideje međuljudskog dijaloga i tolerancije bez konflikta prenijeti i u svoju sredinu.

Čitano 1040 puta