Djeca Srebrenice ponovo u Rijeci 2013

Zahvaljujući našim domaćinima i prijateljima iz Rijeke, Zdrugu Katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Isušačkoj gimnaziji „Ivan Merz", a uz finansijsku podršku Fondacije Budućnost Toekmst iz Belgije, Udruženje „Snaga žene" je i ove godine organizovalo ljetovanje za 20 djece iz Srebrenice, 10 djece iz izbjegličkih naselja Višća i Ježevac i 5 djece iz Tuzle u periodu od 13-og do 21-og jula.
Ovu grupu činila su djeca uzrasta od 12 do 17 godina iz reda 3 etničke skupine. Neki od njih odrastaju nepotpunim porodicama, s jednim roditeljem, u uslovima socijalne i kulturalne deprivacije uz mnogo ekonomskih i finansijskih poteškoća. U grupi je bilo djece kojima je ovo bilo prvo ljetovanje na moru.
 
Djeca su smještena u Pastoralnoj kući katoličkih skauta riječke nadbiskupije u starom gradu Driveniku koji se nalazi u blizini Rijeke. Bilo je dosta kupanja, uživanja u ljepotama Jadrana, posjeta Cinestaru, ali i veliki broj zvaničnih prijema. Djecu su ugostili: riječki nadbiskup dr. Ivan Devčić, gradonačelnikGrada Rijeke, mr.sc. Vojko Obersnel, predstavnici Pimorsko-goranske županije, imam Hajrudin Imamović i predstavnici Islamskog centra u Rijeci, otac Mićo Kostić u pravoslavnom hramu sv. Nikole, gradonačelnik Bakra, zatim predstavnici bosanske zajednice u Omišalju na Krku i mnogi drugi.
 
Od posebnog značaja je prijem kod predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića koji je 17-og jula/srpnja ugostio djecu Srebrenice na Pantovčaku. Poslije prijema djeca su posjetila zagrebački zoološki vrt. Cilj ovog projekta je prvenstveno djeci omogućiti opuštanje, druženje i stvaranje novih prijateljstva, te kroz mnoga primanja doživjeti svjedočenje kako je moguće i kako je nužno unatoč različitostima živjeti u miru i toleranciji jedni s drugima. Pod geslom "U svemu različitome - ljubav, u svemu istome - zajedništvo" želimo da djeca iskustveno sve ovo žive i svjedoče u svom kraju.
 
Pored razlika u godinama, etničkoj pripadnosti, ekonomskoj situaciji, životnom iskustvu, ono šta su sva djeca ponijela sa sobom jeste odmor, mnogo lijepih trenutaka s novim prijateljima, nove simpatije, ljubavi, druženja, te nova znanja koja su stekli kroz posjete vjerskim objektima.
Čitano 1213 puta