Cvijetna Holandija na Panonskim jezerima

Cvijetna manifestacija «Cvijetna Holandija na Panonskim jezerima» održat će se tokom aprila i maja 2009. godine, a prema očekivanjima bit će masovno posjećena. U jesen prošle godine naši donatori iz Holandije su  poslali 20.000 cvijetnih lukovica tulipana od ukupno 35.000 različitih cvijetnih lukovica ( narcisi, zumbuli i sl.) koje će biti izložene.

Proizvodnja cvijeća za manifestaciju organizirana je zahvaljujući članicama psihosocijalne grupe Udruženja „Snaga žene" iz područja Bratunca, Potočara i Srebrenice, koje osim zemljišta imaju i zatvorene objekte-plastenike, te dobro iskustvo u gajenju povrtnih i cvijetnih kultura. Osnovni cilj ove manifestacije je jačanje svijesti o okolišu, a jedan od sporednih, nama bitnih, je uljepšavanje okoline radi povećanja nivoa životnog zadovoljstva, smanjenja traume i podizanje samosvijesti o pripadanju zajednici.

Nosilac projekta je Udruženje „Snaga žene" koje je obezbijedilo sadni materijal, a  JKP „Panonica kao domaćin manifestacije preuzelo je obavezu uređenja zelenih površina oko slanih slapova, a istovremeno će raditi i na prilagođavanju nekih sadržaja potrebama cvijetne manifestacije.

Svoj doprinos manifestaciji pružit će i učenici cvjećarskog i hortikulturnog smjera iz srednjoškolskih centara Tuzle, kao i veliki broja volontera koji su spremni da rade da bi manifestacija doživjela uspjeh.

Čitano 1068 puta