Posjeta žena iz Srebrenice Rijeci

„Snaga žene" je 07. novembra 2008. godine, zahvaljujući dobroj saradnji sa našim prijateljima i domaćinima iz Rijeke, organizirala trodnevno druženje za 50 žena iz Srebrenice, članica psihosocijalne grupe našeg Udruženja.

Tokom jula mjeseca organizirano je osmodnevno ljetovanje za 30 mališana iz Srebrenice. Domaćini su nam bili Grad Rijeka, Klub gimnazijalaca Ivan Merc i Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije , a pokrovitelji Primorsko goranska županija, Novi list, Radio Trsat, Cinestar, kao i Radio Berlin Branderburg. Kao nastavak  saradnje za majke i nene ovih mališana organizirana je posjeta Primorsko goranskoj županiji i svim prelijepim mjestima o kojima su im njihova djeca pričala. U pratnji žena bile su dvije socijalne radnice i ljekar Udruženja.

Prvi dan domaćini su nam bili riječki efendija Hidajet i članovi Islamske vjerske zajednice u Rijeci koji su u svojim domovima ugostili naše žene.  Drugi dan putovanja žene su imale priliku posjetiti crkvu Blažene Djevice Marije Trsatske gdje su ih dočekali ljubazni fratri, proveli ih crkvom i ispričali im cijelu priču o postojanju ove crkve na tom području. Nakon toga, otišle su u posjetu Crikvenici gdje su provele ugodno popodne. Uvečer su se vratile u Rijeku gdje su imale svečani prijem u prostorijama Islamske zajednice.

Putovanje se nastavilo narednog dana posjetom Opatiji. Atmosfera i raspoloženje okoline prenijelo se i naše žene, divile su se ljepoti mora, starim zgradama koje potječu još iz vremena Franca Jozefa, prekrasnim parkovima, palmama i cvijeću. Nakon oproštaja sa našim domaćinima, prepuni utisaka i vidno raspoloženi krenuli smo na put kući. Napravili smo stanku u Zagrebu gdje smo  posjetili prekrasnu Zagrebačku džamiju, a domaćini su nam ljubazno pokazali i ispričali sve o izgradnji džamije.

Naš put  završio se negdje oko ponoći povratkom kući i svakodnevnici.

Čitano 994 puta